クリーンイーティングレシピ

ロー ・ヴィーガン・ラズベリーチョコレートスライス|Raw vegan raspberry chocolate slices

[RAW FOOD ローフード]

材料: (12cm × 20cm 型)

ベース:

 ※1 ココナッツオイル orカカオバターを湯煎にかけて溶かす場合は材料が47度以上にならないように気をつける。

 ※2 蕎麦の実を使用しない場合はローピーカンナッツを30g増やす。

 ※2(ローでは無くなりますが)乾煎りまたはオーブンでローストした蕎麦の実 代用可。

ラズベリークリーム:

チョコレートガナッシュ:

その他:デコレーション用

  • フルーツ、ナッツ、エディブルフラワー、ココナッツファイン等

蕎麦の実のアクティベートの仕方(作りやすい分量1カップ):

  1. 蕎麦の実を流水で洗い、15-30分浸水させる。
  2. ざるに1をあげ、流水で洗う。ザルの下にボールか皿を敷き、乾いたキッチンタオルをかぶせて直射日光の当たらない場所で発芽するまで1-2日置く。1日に3回ほど流水で洗い、ぬめりを取る。
  3. 小さな尻尾の様な芽が出てきたら よく流水で洗い、水気を切り、ベーキングシートの上に重ならない様に並べて乾燥させる。通常オーブン使用の場合はオーブンの温度を46度に設定し(もしくは一番低い温度設定にして、数センチ扉を開ける)、完全に乾燥するまで10-15時間乾燥させる。ディハイドレーターをお持ちの方は46度で10-12時間乾燥させる。

※ アクティベートした蕎麦の実は、カボチャの種、ひまわりの種、ナッツ類、カカオパウダー、ココナッツファイン等と混ぜてシリアルにしたり、ケーキやアイスクリームのトッピングに使用できます。

ヴィーガンスライスの作り方:

  1. 蕎麦の実を除くベースの材料を全てフードプロセッサーに入れて、ナッツの食感が少し残る程度に粉砕する。ボールに移し、蕎麦の実とよく混ぜ合わせる。
  2. 手で押しながら、シリコンの型かベーキングシートを敷いた型に敷き詰める。
  3. 次の工程の間、2を冷凍庫に入れて冷やし固める。
  4. ラズベリークリームの材料を全てフードプロセッサーに入れて滑らかなペースト状にする。
  5. 4をベースの上に流し込み、表面を平らにして冷凍庫で2時間以上、完全に固まるまで冷やす。
  6. ガナッシュの材料を全てボールに入れて泡だて器でよく混ぜる。味見をして甘みが足りなければ調整する。
  7. ガナッシュを保冷剤、または氷水で冷やしながら濃度がつくまで混ぜ続ける。クリーム状になったら、ラズベリーレイヤーの上に塗る。(滑らかな表面がお好みの場合は、よく混ぜたら冷やさずにラズベリーレイヤーの上に流し込む。表面が固まらない場合は冷蔵庫に入れて冷やす。)
  8. 温かいナイフでお好みの大きさに切り分ける。ナッツ、フルーツ、エディブルフラワー、ココナツフレーク等で飾り付けをする。
  9. 冷凍庫、冷蔵庫に保存する場合は、食べる前に10-20分程常温で解凍する。(解凍時間はスライスの大きさによって異なる)

 ※ ガナッシュが残った場合は、湯煎にかけて溶かし(チョコレートが47度以上にならないように注意)型に入れて冷やし固めるとローチョコレートになります。

<使用食材>

  • ローピーカンナッツ
  • デーツ
  • ココナッツオイル
  • カカオバター
  • ローカカオパウダー
  • メープルシロップ
  • 蕎麦の実
  • ローカシューナッツ
  • ピンクソルト 
  • Ingredients: (12cm X 20cm mold)
    Base:
    3/4 cup (90g) raw pecan nuts
    5 pitted Medjool dates
    2 tbsp (20g) melted coconut oil (or melted raw cacao butter)
    3 tbsp cacao powder
    3 tbsp (30g) activated buckwheat (or 30g raw pecan nuts)
    pinch of pink salt

    Raspberry cream
    1/2 cup (60g) raw cashew nuts (soaked overnight and rinsed)
    1 cup (100g) frozen raspberries
    2 tbsp (20g) melted coconut oil (or melted raw cacao butter)
    1 tbsp maple syrup
    Pinch of pink salt

    Chocolate ganache:
    1/2 cup (90g) melted coconut oil (or melted raw cacao butter)
    30g raw cacao powder
    3-4 tbsp maple syrup
    pinch of pink salt

    Direction for making activated buckwheat
    1. Rinse raw buckwheat groats under running water, and soak the washed buckwheat groats for 15-30 minutes.
    2. Put them into a strainer, and rinse well under running water. Let them leave in the strainer with a dry tea towel for another 1-2days to sprout. Wash them well under running water 3 times a day. I usually stop sprouting when I see the little sprout tails.
    3. Rinse them again, and place them on a baking sheet and dehydrate them on a very low temperature until completely dry. It will take 10 to 15 hours. (I don’t have a dehydrator, so I put my oven on the lowest temperature.)

    Direction for making slices:
    1. Add all the ingredients for the base except activated buckwheat in the food processor, and blend until well processed but still slightly crumbly. Remove the mixture into a mixing bowl and mix it with the activated buckwheat.
    2. Press the mixture into a lined tin or a silicon mold.
    3. Put it in a freezer while preparing other layers.
    4. Place all the ingredients for the raspberry cream in a food processer. Process until well processed.
    5. Pour the raspberry cream onto the prepared base, and put it in a freezer for more than 2 hours or until set.
    6. Place all the ingredients for the ganache in a mixing bowl. Mix well with a whisk. Add more sweetener if you desire.
    7. Keep mixing the ganache over ice water until it starts to thicken, at which point spread the ganache onto the second layer.
    8. Slice with a warm knife to ensure smooth edges. Top with your choice of garnish such as nuts, fruits, rose petals, and coconut flakes.
    9. Store in the fridge or freezer and leave at room temperature for about 10-20 minutes before serving. The defrosting time will depend on the size of the slices.
    • You can use leftover ganache for making raw chocolate. Melt it again and pour into a mold. Cool it in a refrigerator until set.

     
     

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    LIVING LIFE MARKETPLACE