ヴィーガンチョコレートムース |VEGAN CHOCOLATE MOUSSE
[VEGAN ヴィーガン]
材料 4-5人分
チョコレートムース:
- ひよこ豆の茹で汁 1缶(400g缶 ※1
- 有機メープルシロップ 大さじ4 ※2
- オームバー【90%】 2枚(70g) or お好みのチョコレート70g ※3
- バニラパウダー 小さじ1/4 or バニラエクストラクト 適量
ロー・ラズベリーチアジャム:
トッピング(オプショナル):
- ココナッツヨーグルト 又は 泡立てた生クリーム等 適量
作り方:
- チョコレートとメープルシロップをボールに入れ、湯煎にかけて溶かす。ローチョコレートを使用する場合は、材料を46度以下に保って湯煎にかける。溶けたら次の工程の間、常温に置き冷ます。※4
- ひよこ豆缶汁を大きめのボールに入れて、ハンドミキサーで(ボールを逆さにしても落ちてこないくらいまで)固く泡立てる。※
- バニラエクストラクト、泡立てたひよこ豆汁の1/3を溶かしたチョコレートに加え、優しく混ぜる。残りの泡立てた汁も2回に分けて混ぜる。
- 4-5等分して小さな容器に入れ、冷蔵庫で一晩冷やす。
- ラズベリー、レモン汁、メープルシロップをフードプロセッサーに入れ、ラズベリーの形が無くなるまで粉砕する。小さなボールに材料を移し、チアシードとよく混ぜ、冷蔵庫に一晩入れる。
- 食べる前にムースの上にお好きなヨーグルトやクリーム、ラズベリージャムを乗せる。
※1 400g缶から大体200㏄の茹で汁が取れます。それより少なくても構いませんのでそのまま泡立てて下さい。
※2&3 オムバー90%には1本 3.6gの糖分が含まれており、このレシピで使用するオムバーには合計7.2gの糖分が含まれています。オムバー以外のチョコレートを使用される場合は、糖分を調整してください。また、濃厚なムースをお好みの場合はチョコレートの量を増やしてください。このレシピは軽めのムースになります。
※4 溶かしたチョコレートに後から冷えたメープルシロップを入れると固まりますので、最初から一緒に湯煎にかけて下さい。
<使用食材>
Ingredients:(for 4-5)
Chocolate mousse:
aquafaba (chickpea water) from one 400g (14oz) can
70g Omber 90% (contains 7.2g sugar in it) my recipe is very light. So if you want rich mousse, add more chocolate!!
4 tbsp maple syrup
1/4 tsp vanilla bean paste
Raw raspberry chia jam:
1/2 cup (50g) raspberries
2 tbsp lemon juice
1 tbsp maple syrup
2 tbsp chia seeds
Directions:
1. Place chocolate and maple syrup in a bowl and melt in a double boiler. Let it cool down while executing the next step.
2. Filter the aquafaba (chickpea water) from a can. You will have 1 cup of it. It doesn’t matter if you get less.
3. Place the aquafaba in a large bowl and beat it with an electric whisk on high speed until stiff peaks form. (5-10 minutes)
4. Fold vanilla bean paste and 1/3 of the whipped aquafaba into the melted chocolate with a spatula, and stir it gently. Repeat 2 more times until all the aquafaba is used.
5. Transfer the chocolate mousse into 4-5 small glasses. Put them in a refrigerator over night.
6. Put frozen or fresh raspberries, maple syrup, and lemon juice in a food processor and process well.
7. Pour it in a small bowl and mix with chia seeds. Put it in a refrigerator over night.
8. Place coconut yogurt and chia jam over the mousse before eating. Enjoy!!
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