クリーンイーティングレシピ

ヴィーガンチョコレートムース |VEGAN CHOCOLATE MOUSSE

[VEGAN ヴィーガン]

材料 4-5人分

チョコレートムース:

ロー・ラズベリーチアジャム:

トッピング(オプショナル):

  • ココナッツヨーグルト 又は 泡立てた生クリーム等 適量

 

作り方:

  1. チョコレートとメープルシロップをボールに入れ、湯煎にかけて溶かす。ローチョコレートを使用する場合は、材料を46度以下に保って湯煎にかける。溶けたら次の工程の間、常温に置き冷ます。※4
  2. ひよこ豆缶汁を大きめのボールに入れて、ハンドミキサーで(ボールを逆さにしても落ちてこないくらいまで)固く泡立てる。※
  3. バニラエクストラクト、泡立てたひよこ豆汁の1/3を溶かしたチョコレートに加え、優しく混ぜる。残りの泡立てた汁も2回に分けて混ぜる。
  4. 4-5等分して小さな容器に入れ、冷蔵庫で一晩冷やす。
  5. ラズベリー、レモン汁、メープルシロップをフードプロセッサーに入れ、ラズベリーの形が無くなるまで粉砕する。小さなボールに材料を移し、チアシードとよく混ぜ、冷蔵庫に一晩入れる。
  6. 食べる前にムースの上にお好きなヨーグルトやクリーム、ラズベリージャムを乗せる。

 

※1 400g缶から大体200㏄の茹で汁が取れます。それより少なくても構いませんのでそのまま泡立てて下さい。

※2&3 オムバー90%には1本 3.6gの糖分が含まれており、このレシピで使用するオムバーには合計7.2gの糖分が含まれています。オムバー以外のチョコレートを使用される場合は、糖分を調整してください。また、濃厚なムースをお好みの場合はチョコレートの量を増やしてください。このレシピは軽めのムースになります。

※4 溶かしたチョコレートに後から冷えたメープルシロップを入れると固まりますので、最初から一緒に湯煎にかけて下さい。

 
<使用食材>

  • 有機ローチョコレート オームバー【90%】
  • 有機メープルシロップ
  • 有機チアシード
  • バニラエクストラクト
  •  

    Ingredients:(for 4-5)

    Chocolate mousse:
    aquafaba (chickpea water) from one 400g (14oz) can
    70g Omber 90% (contains 7.2g sugar in it) my recipe is very light. So if you want rich mousse, add more chocolate!!
    4 tbsp maple syrup
    1/4 tsp vanilla bean paste

    Raw raspberry chia jam:
    1/2 cup (50g) raspberries
    2 tbsp lemon juice
    1 tbsp maple syrup
    2 tbsp chia seeds

    Directions:
    1. Place chocolate and maple syrup in a bowl and melt in a double boiler. Let it cool down while executing the next step.
    2. Filter the aquafaba (chickpea water) from a can. You will have 1 cup of it. It doesn’t matter if you get less.
    3. Place the aquafaba in a large bowl and beat it with an electric whisk on high speed until stiff peaks form. (5-10 minutes)
    4. Fold vanilla bean paste and 1/3 of the whipped aquafaba into the melted chocolate with a spatula, and stir it gently. Repeat 2 more times until all the aquafaba is used.
    5. Transfer the chocolate mousse into 4-5 small glasses. Put them in a refrigerator over night.
    6. Put frozen or fresh raspberries, maple syrup, and lemon juice in a food processor and process well.
    7. Pour it in a small bowl and mix with chia seeds. Put it in a refrigerator over night.
    8. Place coconut yogurt and chia jam over the mousse before eating. Enjoy!!

     
     

    presented by
    LIVING LIFE MARKETPLACE