クリーンイーティングレシピ

粒々フリーカ入りごぼうのポタージュ|Burdock root soup with freekeh

[CLEAN FOOD クリーンフード]

材料 (3~4人分) 1カップ=200ml

作り方:

  1. ごぼうはよく洗い、皮は剥かずに薄切り(アク抜き不要)。玉ねぎは薄切り。舞茸は手でちぎっておく。
  2. 鍋にオリーブオイルをひき、ごぼうと玉ねぎ、舞茸を炒める。玉ねぎがしんなりとしたら、水とピンクソルト(約小さじ1/2)を加え、柔らかくなるまで20分ほど煮る。
  3. 野菜を煮る間に、別の小鍋にたっぷりの水(分量外)とフリーカを入れ、お好みの食感になるまで茹でる。水気を切る。
  4. 野菜を煮たら、ブレンダーもしくはフードプロセッサーなどにかけてなめらかにする。なめらかにしたら牛乳(豆乳)を加え、温める。(塩味が薄めになっているので、味見をしながら塩加減を調節する。)
  5. 温めたら、器に盛り、茹でておいたフリーカを加える。仕上げに胡椒を振り、ハーブをチラシ、オリーブオイルを少量まわしかけたら完成。

※ 牛乳の代わりに豆乳やアーモンドミルクなどお好みのものをお使いください。 

<使用食材>

  • 有機フリーカ
  • エクストラバージンオリーブオイル
  • ピンクロックソルト
  • 有機ブラックペッパー
  • (有機アーモンドミルク)
  • Ingredients:(for 3-4)
    200g burdock root
    100g maitake mushroom
    150g onion
    1 tablespoon extra virgin olive oil
    300ml water
    50g freekeh
    200ml milk
    pink salt
    black pepper
    fresh herbs to garnish

    Directions:
    1. Wash burdock roots well and slice. Slice onions and maitake mushrooms.
    2. In a large saucepan, warm oil and sauté the burdocks, maitake and mushrooms until the onions are soft and translucent. Add water and salt and bring to boil. Simmer for about 20 minutes until the vegetables are tender.
    3. In a medium saucepan, combine freekeh with water, bring it to a boil. Simmer for about 30 minutes until cooked. Drain and set aside.
    4. With a blender or food processor, puree the vegetables until smooth. Combine with milk in the large saucepan and warm it over medium low heat. Add salt to taste.
    5. Serve the soup in a bowl. Serve cooked freekeh on top. Garnish it with black pepper, herbs and olive oil.