クリーンイーティングレシピ

バルサミコチョコレートソース|Balsamic Chocolate Sauce

[VEGAN ヴィーガン]

材料 (2人分)

作り方:

  1. お好きな野菜をローストしておく。チョコレートは溶けやすいように刻んでおく。
  2. 小鍋にみりんとバルサミコ酢を入れ、約2/3~半分の量になるまで煮詰める。火を止め、沸騰がおさまったら、ピンクソルトと刻んだチョコレートを入れ、ゆっくり溶かす。
  3. ローストした野菜に、温かいソースをかけたら完成。冷めるとソースが固まるので温かいうちにどうぞ。

※ 特に根菜類がソースと合います。

※ 出来上がったソースをエクストラバージンオリーブオイルとよく混ぜると(1:1)、サラダに合うドレッシングになります。

<使用食材>

Ingredients:(for 2)
vegetables, roasted
4 table spoons mirin (sweet sake)
1 table spoon balsamic vinegar
10g ombar dark 90% (dark chocolate)
1/3 tea spoon pink salt

Directions:
1. Roast vegetables. Chop the chocolate.
2. In a small saucepan, heat mirin and balsamic vinegar and bring it to boil. Simmer until it reduces by 2/3- half. Turn off the heat and add salt and chocolate. Blend well until the chocolate melts completely.
3. Drizzle the warm balsamic chocolate sauce on the roasted vegetables. Serve immediately.

※The sauce goes well especially with root vegetables.
※Combine the sauce with extra virgin olive oil (1:1). This will become a delicious dressing for salads.